Syyskauden lasagne meidän tapaan





Alkuun on ehkä minunkin kommentoitava tätä projektia muutamalla sanalla. Olen joutunut jo tätä ennen osalliseksi vaimoni bloggaamista, kameran etsimen molemmilla puolilla ja kai tänne on aikojen saatossa joitain valheita minustakin kirjoiteltu. En kuitenkaan ikinä olisi uskonut että olisin tuottanut tänne minkään sorttista, varsinkaan kirjallista materiaalia. Katsotaan kuinka käy. Kommentoikaa vuolaasti ja jos olette ilkeitä tai pettyneitä tulevaan, en aio edes lopettaa ihan heti. Kokeillaan tähän alkuun vähän ruokajuttuja, eli reseptien merkeissä mennään. En ole mikään keittiöammattilainen, enkä ollut varsin innostunut yläkoulussa saadusta kotitalousopetuksestakaan. Lapsena saatoin ehkä ollakin utelias keittiössä tapahtuvista taioista, mutta se mielenkiinto sitten karisi viimeistään murkkuiässä. Nyt olosuhteiden pakossa, köyhyys, nälkä, sekä vyötäröltäkin huomattava hienoinen kulinarismi ajoivat jälleen lieden äärelle. Kai se on myönnettävä että kokkailusta on tullut jonkinasteinen harrastus. Taitoni ovat toki varsin vajaat ja uutta oppii joka ateriasta, mutta innostusta löytyy. Osakseen ruuan valmistuksen saloihin ovat yllyttäneet myös läpi elämän jatkunut kalastusharrastus, sekä muutama vuosi sitten mukaan tullut metsästys. Tässä yksi bravuureistani riistalla tuunattuna, tutusti ja turvallisesti, olkaapa hyvät!




Lasagne meidän tapaan

Lasagnen vääntäminen vaikutti aikoinaan ensikertalaisena sellaiselta keittiötaitojen moniottelulta että valmistusohjeen lukeminen jo hirvitti. Varovasti ja rauhallisesti edeten räjäytin keittiön, mutta valmistin oikein miellyttävän vuoallisen herkkuruokaa. Kokemuksen tuoman varmuuden myötä lopputuotteen maku kuitenkin houkutteli kerta toisensa jälkeen tuhoamaan keittiötä asuinkelvottomaksi ja näin perheemme suosikkiherkku alkoi jalostua tämänpäiväiseen muotoonsa. Joka kerta se on hyvää, resepti vain tuppaa hioutumaan aina saatavilla olevien elintarvikkeiden mukana. Lihamuhennoksessa on kokeiltu yhteisen taipaleemme aikana hyvällä menestyksellä niin oliveja, lammasta, sieniä, parsaa kuin porkkanaakin… Alkusyksyinen metsästys onnemme suo tämän kertaiseen täystuhoon riistalihaa, edelleenkin hyvällä menestyksellä.
Lihamuhennos:
n. 600g hirven jauhelihaa 
VOITA tai savustettua silavaa ruskistamiseen
1kpl pullea sipuli
1kpl pieni munakoiso
1kpl pieni kesäkurpitsa
2kpl muhevaa tomaattia tai tölkillinen säilöttyjä
1-3 kynttä valkosipulia
1kpl lihalliemikuutio
2dl vettä
Pikku purkki tomaattipyrettä
3 Laakerinlehteä
Mukillinen punaviiniä
Timjamia, rosmariinia ja suolaa maun mukaan

Juustosoossi:
reilu nokare voita
n.1dl vehnäjauhoja
1l maitoa 
1-2tl jauhettuamuskottia, itse raastoin puolikkaan
suolaa maun mukaan
n.200g juustoraastetta

Lisäksi:
Täysjyvälasagne evyjä 
Voita vuuan voiteluun
Hömpsäys pecorinojuustoraastetta pinnalle



Heti alkuun uuni lämpenemään 200Cº, ilman kiertoilmaa. Aloita valmistelut kuutioimalla munakoiso ja kesäkurpista napostelukokoisiksi nopiksi. Viskaa vatiin ja suolaa sopivasti. Jätä hetkeksi syjään ”hikoilemaan”. 
Levy täysille. Valitse suurehko kasari tai vaikka kattila. Sulata sopiva köntti voita tai silavaa paistinpannussa ja odota kunnes se on kuumentunut. Voi saa muuttaa aavistuksen väriään kullankeltaisesta kauniin ruskeaksi. Sitä odotellessa ehtii hienontaa sipulin. Kippaa varovasti jauheliha kuumaan rasvaan, hämmennä lastalla hienoksi ja ruskistele. Varsinkin vähärasvaiselle riistalihalle voi on maukkain paistorasva jos savustetua silavaa ei ole tarjolla. 
Vähennä tulta levyltä kun jauheliha on ruskistunut ja vippaa sipulisilppu sekaan. Anna sipulin kuullottua. Kurkkaa munakoiso&kesäkurpitsakippoon ja jos sen pohjalle on valunut runsaasti nestettä kaada se pois (voit ottaa sen myös talteen ja käyttää myöhemmin lisättävän veden seassa). Lisää kuutioidut munakoisot ja kesäkurpitsat paistoastiaan. Lohko tomaatti ja jos et tykkää kuorista, kalttaa ne tai käytä purkitettuja kokonaisia tomaatteja. Kippaa tomaatit kyytiin.
Kiehauta vajaa kahvikupillinen vettä ja sulattele siihen lihaliemikuutio. Lorauta lihaliemi muhennokseen. Jos tomaatit olivat hieman liian kovia liemi saattaa jäädä apean ruskeaksi ja laihaksi läpikuultavaksi lietteeksi (pehmosilla purkkitomaateilla ei ole pelkoa). Lisää vaikka varmuuden vuoksi purkillinen pyrettä (1-3rkl). Lisää loput mausteet, punkku ja tarkista suola. Tuoreet yrtit ovat kova juttu, mutta jos käytät riistaa niin varo maustamasta liikaa. Muhennos saa jäädä aika paksuksi koska munakoisosta ja kesäkurpitsasta irtoaa nestettä vielä uunissakin, eli kannattaa jättää ehkä kansi laittamatta, jotta sakeutuu.
Jätä pöperö muhimaan ainakin kolmeksi vartiksi ja aloita juustokastikkeen valmistus. Voit myös valmistaa jahelihamuhennoksen valmiiksi jääkaappiin ja pakata lasagnen vuokaan vasta seuraavana päivänä, niin mautkin kehittyvät. Juustokastike kannattaa sen sijaan kumota aina tuoreeltaan lasagne vuokaan.
Juustokastiketta varten valitse mieluiten pinnoitettu kattila. Levy täysille. Kuumenna voi tuttuun tapaan ja lisää venhäjauhot sirotellen. Jauhojen ei tarvitse välttämättä ruskistua. Ronki suurimmat jauhopaakut vaikka vispilällä hienoksi. Maitoa voi lämmittää hieman mikrossa, jonka jälkeen se lorotellaan nauhana kattilaan, syntyvää kastiketta voimakkaasti sekoittaen. Vatkaa soosia kunnet se kiehuu, sitten vaan levyä pienemmälle, niin että soossi kuplii vain harvakseltaan.  Jos jauhoista jäi paljon mykyjä, jätä huttu hetkeksi rauhottumaan niin voi olla että ne sulavat. Tässä vaiheessa raasta juusto. Jos tunnet epäonnistuneesi täydellisesti ja kastike onkin jotain papanakeittoa, kannattaa se siivilöidä toiseen astiaan ennen juustoraasteen lisäämistä. Niin tai näin, lisää suola, muskotti ja juustoraaste kuumaan kastikkeeseen ja jätä ykköslämmölle odottelemaan.



Valitse tuhti vuoka, ettei herkku uunissa poristessaan kiehu yli laidan. Poista laakerinlehdet lihamuhennoksesta (ja lämmitä muhennos jos otit sen jääkaapista), tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa & mausteita. Voitele vuoka jos siltä tuntuu ja aloita levittämällä pohjalle ohuelti juustosoossia. Lado ensimmäinen kerros lasagnelevyjä, jonka päälle ensin lihasoosia, sitten juustokastiketta ja uusi kerros lasagnelevyjä. Jatka näin kunnes kolmeneljäsosaa vuuasta on täynnä. Päälle säästä loraus juustosoossia, joka levitetään tasaisesti viimeisten levyjen päälle. Ripottele pecorinoraaste pintaan. Tyrkkää potti uuniin ja anna paistua n. 40 minuuttia. Uunista, raaka-aineista, mielialasta, säästä ja tähtien asennosta riippuen paistoaika saattaa vaihdella, mutta ota ulos sitten kun pinnasta on paistunut mukavan rapsakka. Prennaa vaikka kiertoilmalla lopuksi jos ei muuten ala ruskistumaan. Anna taideteoksen jäähtyä kunnolla ennen tarjoulua, niin kaikki maut tulevat kunnolla esiin. Nautiskele.

Seuraa Instagramissa (@chezhenkka), Chez Henkan facebookissa tai Blogilistalla.

1 kommentti

  1. Meillä kokeiltiin tänään ja niin hyvin maistui! Kiitos ohjeesta! Nauta ja Oltermanni toimii myös ;)

    - Lyyti // http://lyytikirjottaa.blogspot.fi/2015/10/onko-lasange-ruoka.html

    VastaaPoista