Grillatut pekoniherkkusienet


Keskikesän juhlinnassa on parasta tietysti ruoka. Kesäkeittiöt tupruttavat herkullisiä tuoksuja, mökkiväki vääntää mitä mahtavimpia herkkuja, ja luonto suo ensimmäisiä uuden sadon tuotteitaan mansikoiden, herneiden ja pottujen muodossa. Voi, silli ja uusi peruna tuottavat yhdistyessään vastustamattoman makunautinnon.

Kuten kaikissa muissakin perheemme kesken vietettävissä kekkereissä, niin juhannuksenakin nautimme monipuolisesti kalaa. Eväkkäitä päätyy pöytään kraavattuna, kylmällä ja kuumalla savulla savustettuna, mätinä, hiillostettuina tai ties vaikka miten. Kalat mahdollistavat myös spontaania riemun pitoa niitä pyydettäessä. Yölliset kalareissut kuuluvat nimittäin keskeisesti kesäharrastuksiimme. Mikä sen mahtavampaa kuin hyvin syöneenä, hiostavan päivän päätteeksi saa pukata paatin vesille ja hengittää hetken tyynen järven usvaista, viileää ilmaa.

Herkullisista kaloista huolimatta, keskikesän pääateriat koostuvat ehdottomasti grillatuista jutuista.   Grillaamisesta ja sen saloista voisi kirjoittaa pitkästikin, mutta yksinkertaisilla perusjutuilla pääsee jo pitkälle. Kannattaa muistaa ainakin, ettei grilliä tarvitse aina töhöttää täydellä tulella, vaan pyyhitään marinadit pois ja sihautetaan lihoista pinnat kiinni parilalla ennen kuin siirretään ne ritilälle. Mausteet sekä makusoossit lisätään grillauksen lopussa ja paistomittari on ehdoton makkaraa paksumpien mötkylöiden kypsennyksessä. Grillin paistopinnat pyyhitään öljyllä ennen operaatiota ja laitteisto puhdistetaan röippeistä operaation jälkeen. Puhtaanapito lienee näistä se kaikkein tärkein vinkki, sillä p*skaisella härvelillä tulee myös sen mukaista e

Sienet ovat vakioineet asemansa grilliherkkujemme kärjestä, etenkin niiden helppoutensa ansiosta. Niitä on jopa vaikeaa pilata ja tätä kantamuotoa on niin helppo jalostaa kulloiseenkin kokonaisuuteen   täydellisesti sopivaksi.

Näiden herkkujen valmistaminen on todellakin helppoa kuin mikä ja ne valmistuvat muiden grillattavien ohessa kuin itsestään. Koko hässäkkään kuluu ehkä puolisen tuntia jos jaksaa kiirehtiä, mutta parhaiten pekonisienet onnistuvat kun ne kypsennetään hiljalleen, siinä muiden grillattavien loimussa.



Tarvitset

200-300g herkkusieniä
Tuorejuustoa (meillä oli aurinkokuivattulla tomaattilla maustettua)
100g pekonia
Varrastikkuja

1. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne hetkeksi veteen lillumaan. Näin ne irtoavat paremmin eivätkä kärvähdä niin helposti.
2. Nypi sienistä jalat.
3. Sipaise tuorejuustoa herkkusienen hattuun ja aseta sienen jalka poikittain hatun sisään
4. Kääri sieni pekonisuikaleeseen.
5. Keihästä sienet varrastikkuihin.
6. Grillaa miedolla lämmöllä, mieluiten grillin ylemmällä ritilällä.
7. Kun pekoni on saanut sopivasti väriä nostele sinet tikkuineen syrjään ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
8. Poista seipäät tai vedä vaikka keppeineen päivineen. Unohta turha hosuminen ja nautiskele hetki.

Varrastikut helpottavat suuremman satsin käsittelyä grillissä ja pitävät pekonisuikaleet aloillaan. Sieniä ei kannata käännellä paistamisen aikana, vaan ne kannattaa pitää koko ajan juustopuoli ylöspäin, muuten juustot karkaavat ja käry on valtava. Seinistä kihisee muutenkin hämmästyttävä määrä nestettä ja pekonista sulaa luonnollisesti jokseenkin runsaasti rasvaa. Paistopaikka kannattaa siis suunnitella grilliin siten, ettei sulava rasva aiheuta turhia lieskoja tai neste lirise pilaamaan hiillosta. Alumiinifoliovirityksen, paistoalustat sun muut vimpstaakkelit ovat tähän tarkoitukseen sopivia apuvälineitä.



Ei kommentteja